Začíná nejrozsáhlejší Smetanova Litomyšl v historii

4. 6. 2024

Národní festival Smetanova Litomyšl, který je ústředním místem oslav dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany, uspořádá od 8. června do 7. července na padesát představení a koncertů a další desítky souběžných akcí. Svou délkou i rozsahem bude největší od svého vzniku v roce 1946. Poprvé v jediném ročníku na festivalu zazní všechny Smetanovy opery.

„Zahajovací koncert 66. ročníku Národního festivalu Smetanova Litomyšl se za přítomnosti prezidenta republiky Petra Pavla a dalších vysokých ústavních činitelů a vzácných hostů uskuteční 8. června po slavnostním setkání u zrekonstruovaného rodného bytu Bedřicha Smetany,“ informuje ředitel Smetanovy Litomyšle Michal Medek. Česká filharmonie pod taktovkou světově uznávaného českého dirigenta Jakuba Hrůši provede reprezentativní výběr ze Smetanových děl. Koncert bude živě přenášet Česká televize na programu ČT art, do osmdesáti zemí světa se v přímém přenosu dostane prostřednictvím mezinárodních televizních stanic Mezzo a Medici TV. Návštěvníci Litomyšle, kteří se na koncert nedostanou, si ho budou moci společně poslechnout ve Festivalových zahradách.

Hlavním bodem oslav Smetanova jubilea bude opera Libuše, jež měla být podle autora uváděna jen při těch nejvýznamnějších událostech. Smetana ji také napsal pro korunovaci nového českého krále, která se nikdy neuskutečnila. Na jejím nastudování na letošním ročníku festivalu se už v roce 2019 dohodl umělecký ředitel Vojtěch Stříteský s Jakubem Hrůšou, který ji provede stejně jako na Pražském jaru společně s Českou filharmonií a Pražským filharmonickým sborem. Libuši ztvární Kateřina Kněžíková, role Přemysla se ujme Adam Plachetka.

 

Na letošní Smetanově Litomyšli dále zazní Janáčkova Její pastorkyňa či Quo vadis Sylvie Bodorové a speciálně komponované koncerty s velkým obsazením, jako je závěrečný díl tetralogie Sólo pro 100 smyčců či program o pivu a pivovarech. Chybět nebudou intimněji laděná komorní vystoupení, sólové recitály ani duchovní hudba. Program doplní také odlehčená představení, například hudební kabaret Jonáš a tingl-tangl či brněnská novinka Hurvínek prodává nevěstu. Na koncertech vystoupí Josef Špaček, Marek Kozák, Pavel Svoboda, Pavel Haas Quartet, Wihanovo kvarteto i Smetanovo trio, Huelgas Ensemble i Duo KCHUN, Alžběta Poláčková i Pavel Černoch. Ve slavných operních áriích a italských písních se debutově v České republice představí britsko-italský tenorista Freddie De Tommaso.

 

Smetanova Litomyšl letos nese podtitul Naše vlast. „Velice hrdě se tím hlásíme nejen k odkazu Smetanova cyklu Má vlast, ale také k historickým tradicím, ke kořenům naší země a lásce k vlasti. I proto upozorňuji na koncert, který se bude konat v neděli 30. června ve Festivalové hale a jmenuje se Naše vlast – Česká píseň. Na něm vedle sebe zaznějí Smetanova Česká píseň, finále České rapsodie Bohuslava Martinů, část Českého poutníka od Sylvie Bodorové, Hospodine, pomiluj ny z Dvořákovy Svaté Ludmily a Janáčkovo Věčné evangelium,“ říká umělecký ředitel Smetanovy Litomyšle Vojtěch Stříteský. „Tento program jsme sestavili, abychom pamatovali na naše duchovní kořeny, které v různých podobách přetrvávají až do našich časů. Abychom se měli kam a k čemu vracet, protože náš grunt je silný, jen na něj občas zapomínáme. Myslím si, že v téhle rozbouřené době je nesmírně důležité cítit ukotvení! Abychom se nepotáceli jako bárka a uvědomovali si a připomínali, že nejsme tak slabí, jak nám různí dezinformátoři zejména v posledním čase vnucují,“ zdůrazňuje Stříteský.

Z důvodu pokračující rekonstrukce Státního zámku Litomyšl se hlavní pořady včetně všech Smetanových oper konají ve Festivalové hale. V ní se stejně jako loni proměnil zimní stadion. Letos se ovšem Festivalová hala posune akusticky i vizuálně. „Naší touhou je přebudovat zimní stadion na opravdovou letní koncertní halu,“ vyznává se scénograf David Bazika.

 

Smetanovu Litomyšl letos podvacáté doprovodí Smetanova výtvarná Litomyšl a podruhé Smetanova poetická Litomyšl. Poosmé vyroste na trávnících Klášterních zahrad doprovodná scéna Festivalových zahrad, která nabídne během třiceti dnů na šedesát programů. Stejně jako v předchozích letech si dramaturgie klade za cíl najít ty nejpozoruhodnější osobnosti a projekty, které právě klíčí v uměleckých školách. „I letos se svými orchestry dorazí většina českých konzervatoří. Napříč republikou jsme hledali nově vzniklé soubory nabízející nejrůznější hudební fúze, nové formáty a interpretační pohled mladých očí,“ říká dramaturgyně Festivalových zahrad Iva Vrátilová.

 

 Autoři fotografií: František Renza a Ivan Malý

Další aktuality

V Ostravě začala za účasti prezidenta stavba koncertního sálu za 2,8 mld. Kč

25. 7. 2024

Pavel Haas Quartet součástí vrcholících oslav Roku české hudby

25. 7. 2024

Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna zve na 22. ročník i sérii zimních koncertů

16. 7. 2024

Hudební festival Zlatá Pecka 2024 oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

11. 7. 2024

Zapojit se

Vyplňte následující formulář a přihlaste se ke značce Rok české hudby 2024 či Smetana200. Pro svůj projekt získáte mediální podporu, logo, automatické uvedení v kalendáři Roku české hudby 2024 a na portálu Kudy z nudy.

V případě, že pořádáte festival či akci s několikadenním trváním, vložte prosím jen ty akce, které se týkají Rok české hudby či Smetana200. Pro každou akci prosíme vyplňte formulář zvlášť s relevantním popisem.

Přihlaste se přes interaktivní formulář:

Přidat reprízu

Podrobnosti

Cena (nepovinné)

Místo konání

Kontakt na pořadatele

V případě, že v seznamu nejste uvedeni, vyberte "Jiný" a vyplňte pole "Název pořadatele (jiný)".

Formulář je chráněn službou reCAPTCHA od společnosti Google.

Chystáte se zavřít formulář.

Vyplněné informace se neuloží.

Zavřít Pokračovat ve vyplňování